Financiering van uw zorg

Home > Financiering van uw zorg

Financiering van uw zorg

Uw zorg valt in de meeste gevallen onder de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) en uw gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan. U vraagt hiervoor een indicatie aan bij uw gemeente. Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, ontvangt u een toekenning voor ZIN (Zorg in Natura) of een PGB (Persoonsgebonden Budget). Met een toekenning kan de ondersteuning van start gaan.

De financiering van uw zorg kan op verschillende manieren. Hieronder kunt u lezen welke manieren dat zijn. 

  • Via Zorg in Natura (Zin) 
  • Vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB)
  • Uit particuliere middelen (u betaald uw zorg zelf uit eigen vermogen en hiervoor heeft u géén indicatie nodig van de gemeente)

 

Hoe werkt Zorg in Natura (ZIN)? 

Bij zorg in natura wordt uw zorg rechtstreeks door de gemeente betaald aan de zorgverlener. U betaald alleen een eigen bijdrage en heeft verder geen omkijken naar rekeningen of administratieve rompslomp. 

De eigen bijdrage is voor 2021 vastgesteld op maximaal € 19,- per maand en als uw inkomen lager is dan 130 % van het sociaal minimum betaald u in het geheel géén eigen bijdrage. 

U heeft hiervoor een indicatie of beschikking van uw gemeente nodig. Om deze aan te vragen, neemt u contact op met uw gemeente. 

Als u nog geen indicatie heeft, kunnen wij u helpen bij de aanvraag. U krijgt hiertoe een (intake)gesprek, waarbij wij samen kijken of u in aanmerking kunt komen voor een indicatie van de gemeente. Als dit zo is doen wij samen de aanvraag. Als de indicatie binnen is kan de hulp van start gaan.

Hoe werkt een persoonsgebonden budget (PGB)?

Bij een persoonsgebonden budget krijgt u een budget per periode waarmee u zelf uw zorg inkoopt. U bent zelf verantwoordelijk om alles te regelen en de administratie te doen. 

U houdt zelf uw administratie bij van werkzaamheden. Het zorgkantoor en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunnen de zorgverlener pas betalen nadat ze de contracten hebben goedgekeurd.

U mag zelf een vertegenwoordiger aanwijzen die uw PGB beheert. Dat kan ook verplicht zijn.

 

Meer weten over de financiering van uw zorg?

Heeft u hulp nodig bij de financiering van uw zorg? Schroom dan niet om contact op te nemen met ons. U vindt onze contactgegevens op de website. Wij helpen u graag hiermee.

Wilt u meer weten, dan vindt u aanvullende informatie via onderstaande links.

 

Tijdelijke huishoudelijke hulp